Zázračný kořen zázvoru

Posted on : by : adra-ba.cz

Zázvor je již nějakou dobu známý také pro nás a naši kuchyni. Vždyť již z té staročeské pochází recept na tradiční vánoční cukroví pojmenované po hlavní surovině, která mu dodává chuť a o které bude níže řeč – zázvorky. Dále jej známe jako pomocníka v boji s rýmou a nachlazením v podobě čaje, dále ale také pomáhá s žaludečními nevolnostmi (a to i těmi těhotenskými), v boji proti nadváze a též při snižování cholesterolu. Klasicky jej využívá ale spíše indická a čínská kuchyně, a to v pokrmech slaných i sladkých.

ginger-1432262_1280

Když se řekne zázvor, máme na mysli především oddenek stejnojmenné rostliny, který obsahuje spoustu vitamínů a minerálů:

  • Vitamín A – zdraví očí
  • Vitamín B – zdraví nervové soustavy a imunity
  • Vitamín C – obranyschopnost
  • Hořčík – zdraví svalů, dostatek energie
  • Železo – správný krevní oběh
  • Vápník – zdraví kostí
  • Zinek – podporuje metabolismus, nepostradatelný pro silnou imunitu
  • Draslík – zdraví srdce
  • Fosfor – zdraví zubů a dásní

Mimo kuchyni je tento kořen ale známý také v medicíně. Zde pomáhá proti mnohým obtížím, tak například má detoxikační schopnosti, díky nimž z těla odvádí nahromaděné škodliviny. Dále pomáhá proti nadýmání, průjmu, žaludečním křečím, otravě jídlem (včetně hub), při špatném trávení, nachlazení, onemocnění dutiny ústní (afty, záněty), menstruačním křečím a preventivně působí proti výskytu parazitů trávicí soustavy.

ginger-3966502_1280

Jeho účinky jsou v největší míře obsaženy v čerstvém kořenu, který se ale vyznačuje ostrou a štiplavou chutí. Pokud patříte mezi ty lidi, kteří si s tak výraznou chutí nedokážou poradit, můžete provést tepelnou úpravu. Platí ale rovnice, že čím mírnější tato úprava bude, tím více cenných látek zůstane.

A co s ním? Kromě klasického čaje si můžeme připravit třeba zázvorový sirup. Nejprve si očistíme a na malé kousky nakrájíme zázvor (můžeme též nastrouhat). Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr a na nižším stupni vaříme po dobu 30 minut. Směs by měla získat sirupovou konzistenci. Ke konci vaření přidáme kyselinu citrónovou a šťávu ze dvou citronů. Sirup poté přecedíme a přelijeme do čistých lahví, které uložíme na tmavé místo. Připravit z něj kromě čaje můžeme také letní osvěžující limonádu.