Kurkuma má příznivý vliv na zažívání, nervovou soustavu i mozek

Kurkumu znají mnozí z vás především v podobě jemného prášku – koření, druhově příbuzného se zázvorem. Využívá se též jako přírodní žluté (žlutooranžové) barvivo, ale největší význam mají některé látky, které byly podrobeny vědeckému výzkumu, především Kurkumin.

kurkuma prášek

Kurkuma a pepř – účinnou látku s názvem Kurkumin údajně lépe organismus využije v kombinaci s černým pepřem, naštěstí je součinnost obou těchto koření prospěšná a vhodná při aplikaci na celou řadu pokrmů masových i bezmasých, kdy vynikne jejich chuť a zároveň se podpoří zažívací proces.

Jak kurkuma, tak i pepř jsou tzv. silná zahřívající koření, proto se musí dávkovat přiměřeně, aby nedošlo k podráždění sliznic zažívacího traktu. Zahříváním rozumíme zvýšení prokrvení, resp. zlepšení průtoku krve až do krevních vlásečnic, což je v zažívacím traktu velmi významné nejen pro trávení potravy, ale i pro regeneraci buněk těchto orgánů.

kurkuma na stole

Antioxidační jev – kurkuma https://www.nakliceno.cz/kurkuma/ v těle působí protizánětlivě a hlavně vychytává volné kyslíkové radikály tzv. antioxidací, volný kyslík má totiž destruktivní účinky na buněčnou strukturu a čím více jej v těle necháme působit, tím rychleji budeme stárnout.

Příznivý vliv na játra, žlučník a slezinu – podpora trávicího procesu primárně zasáhne kromě žaludku a dvanácterníku také okruh jater, žlučníku a sleziny tvorbou žluči a přirozeným vylučováním trávicích šťáv.

CNS a mozek – nervová soustava a mozkové buňky jsou další oblastí, kde Kurkumin může příznivě působit, vědecké výzkumy se zaměřují na zlepšení průběhu Alzheimerovy choroby a léčbu hlubokých úzkostí a depresí. Velkou roli zde hraje především eliminace oxidačního stresu, který vyvolává nevhodný životní styl (špatná životospráva, problémy se spánkem atd.)

Kurkumu prodej zajišťují především prodejny zdravé výživy, její výhodou je, že ji lze nakoupit ve větším množství a skladovat ji i několik měsíců mimo dosah denního světla.